Sheivailemassa

Kosmetiikan ja muun vastaavan kanssa olen pyrkinyt käyttämään ensin loppuun kotona jo olevat purkit ja niiden loppuessa etsimään mahdollisimman roskattomat ja kunnolliset korvaajat. En ole mikään jemmaaja, mutta voi miten uskomattoman kauan tuotteet voivat kestää käytössä nyt, kun niistä haluaisi jo eroon!

Yksi ensimmäisistä onnistuneista vaihdoksistani oli tavallisten höylien vaihtaminen kokometalliseen vanhanaikaiseen partahöylään.

Version 2

Tiesin kyllä naistenkin käyttävän tällaisia höyliä, mutta kaikki löytämäni yhtään yksityiskohtaisemmat ohjeet esimerkiksi höylän käyttöön ja ominaisuuksiin liittyen koskivat miesten parranajoa. Itselleni sopivan höylän etsintä tuntui joltain sokkoleikiltä. Parranajajat.fi-sivustolta löytyy esimerkiksi verkkokauppoja, joiden tarjontaa selasin samoin kuin valmistajien omia sivuja ja päädyin ostamaan Mühlen umpikampamallin, kymmenen terän paketin, teränsuojuksen ja pienen alunakiven.

Sheivatessani ensimmäistä kertaa uudella höylällä olin hieman kauhuissani mutta turhaan. Vuosien kokemuksesta muovihöylien kanssa on paljon hyötyä. Kannattaa ehkä kurkata myös joitain parranajovideoita (esim. tämä), mutta tosiaan esimerkiksi naisten säärikarvat ja miesten parta ovat usein kaksi aika erilaista asiaa, samoin säärten ja poskien iho. (Nuo videot olivat kyllä tavallaan mielenkiintoinen kurkkaus minulle ennestään täysin tuntemattomaan miesten kauneusvideogenreen; kannatti ehkä katsoa senkin takia…) Lisäksi parranajovideot tarjoavat melkoista välineurheilua, ja kannattaakin järki päässä miettiä, mitä puteleita oikeasti tarvitsee omaan kylpyhuoneeseensa.

Olen ollut hyvin tyytyväinen ostokseeni. Jos olisin nyt ostamassa uutta vastaavaa, ainoa muutos olisi, että hankkisin vastaavan pitempivartisen mallin; pidemmälle kurotellessa ote olisi ehkä vakaampi sen kanssa. Toisaalta merkki- ja mallitasolla muuten en osaa sanoa oikein mitään, sillä tämä on ainoa kokeilemani kestohöylä.

Olen kokeillut sheivaamiseen suunnilleen kaikkia kotona vastaantulleita saippuoita sun muita ja tällä hetkellä käytän pahvipakkauksessa palana myytävää sheivaussaippuaa. Se toimii ihan hyvin, mutta etsin edelleen täydellisesti liukuvan pinnan tuottavaa saippuaa (jota ei ole pakattu ainakaan muoviin).

Version 2

Miltei joka käytön jälkeen olen purkanut höylän osiin, huuhdellut ja pyyhkinyt osat kuiviksi ja näin yksittäinen terä on kestänyt hyvänä käytössä kuusi kuukautta, mikä on aivan ennenkuulumatonta muovihöyliin tottuneelle. Loppuun käytetyt terät voi laittaa metallinkeräykseen, mutta niiden kanssa kannattaa olla hyvin varovainen, ettei satu turhia haavereita.

IMG_20160607_115702

Alunakiveä myydään myös ainakin kristallideodorantti-nimellä ja sitä voi sheivauksessa käyttää kasteltuna pienten verenvuotojen tyrehdyttämiseen ja ihon rauhoittamiseen. Kestohöylällä haavereita sattuu aika lailla samoista syistä kuin muovisilla sheivereillä – ihon epätasaisuuksien ja hutiloinnin takia. Tosin luulen, että nyt kestohöylään tottuneena minulle on sattunut haavereita vähemmän kuin muovisten kanssa. Myös esimerkiksi kainalot ja bikinirajat hoituvat samalla höylällä tosi vaivattomasti. Alunakivi on todella riittoisa; omani näyttää miltei käyttämättömältä reilun vuoden jälkeen. Sitä on käytetty satunnaisesti myös parranajossa. Äitini, joka hikoilee niukasti, käyttää alunakiveä deodoranttina.

Teränsuojus on kotikäytössä ainakin itselläni täysin tarpeeton mutta reissuilla (jo reissuilla taloyhtiön saunaan) sitäkin kätevämpi.

Yllä mainittujen tarvikkeiden yhteishinta palasaippuaa lukuunottamatta on ollut viidenkymmenen euron luokkaa ja tällä tahdilla pitäisi mennä yhteensä viisi vuotta ennen kuin mitään tarvitsee uusia. Tällöinkin puhutaan lähinnä teristä, jotka ovat reilusti alle euron kappaleelta. Ainakin omalla kohdallani tämä merkitsee tuntuvaa rahansäästöä.

Edelleen etsin vastauksia muutamiin kysymyksiin, kertokaa jos joku tietää: Saako Suomesta ostettua käytettyjä kestohöyliä? Mitä saippuaa tai vastaavaa kohtuullisen roskatonta vaihtoehtoa kannattaisi kokeilla sheivaukseen?  Millaisia kokemuksia ihmisillä on muista zero waste -karvanpoistomenetelmistä? Tai ihokarvojen vapaana kasvamisesta?

2 kommenttia artikkeliin ”Sheivailemassa

 1. Hei, tekstistä on kulunut noin vuosi nyt tällä hetkellä. Törmäsin tähän kun etsin tietoa – mitä onkin aika heikosti saatavilla ainakin suomeksi. Oletko ollut edelleen tyytyväinen? Oletko onnistunut löytämään toimivaa ”geeliä” sheivaukseen? Pohdin tässä itsekin kestohöylän hankkimista.

  Tykkää

  1. Hei!

   Olen ollut edelleen tyytyväinen ja tuosta vuodentakaisesta oikeastaan kaikki on edelleen samoin. Geelien sun muiden tilalla olen käyttänyt aina sitä saippuaa, jota käytettävissä on ollut. Kun saippuaa vaahdottaa kunnolla, se on toiminut kiitettävästi. Saippuan tilalle olen vähän miettinyt oliiviöljyn kokeilemista, mutta siitä en osaa vielä sanoa mitään.

   Suosittelen kyllä ehdottomasti kokeilemaan kestohöylää, jos höylätä aikoo. Ainoa lisävaiva siinä tulee höylän kuivaamisesta (johon menee puoli minuuttia), mutta toisaalta välttyy höylän ja teränkin jatkuvalta uusimiselta.

   Tykkää

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s